Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η Κυβέρνηση ΔΕΝ χρειάζεται λεφτά!

http://seferou.blogspot.com/2010/01/blog-post_19.html
Πώς το κατάλαβα; Πανεύκολο! Κατ’ αρχήν πάγωσαν τους ημιυπαίθριους (δείτε εδώ)! Αυτό κι αν δεν ήταν έγκλημα την ώρα που πνιγόμαστε για μια κουταλιά ρευστό! Δεύτερον, παρόλη την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση σοσιαλιστικής σωτηρίας παρέμεινε προκλητικά αδρανής για τρεις μήνες – κοινώς, κοιμόταν όρθια – ώστε οι έχοντες και κατέχοντες των βορείων και νοτίων προαστίων, καθώς και των ακριβών νησιών, να προλάβουν να κάνουν δωρεές και γονικές παροχές με τους παλιούς χαμηλότατους συντελεστές φορολόγησης. Το “κατόρθωμα” αυτό της κυβέρνησης ανέδειξαν με περισσή επιμέλεια όλες οι οικονομικές αλλά και οι άλλες εφημερίδες, διότι το επίτευγμα πρέπει να μείνει στην ιστορία.


Αφού λοιπόν ο κ. Παπακωνσταντίνου ξύπνησε αργά, όταν είχε πετάξει πια το πουλί, έφερε νύχτα εκείνη τη γελοία (ν)τροπολογία που απέσυρε σε κάνα δυο μέρες κάτω από τη γενική κατακραυγή για την αντισυνταγματικότητά της. Κατόπιν αποφάσισε να σοβαρευτεί και να καταθέσει επειγόντως στη Βουλή κανονικό νομοσχέδιο (δείτε το εδώ) προς ψήφιση, με αναδρομική ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου του 2010. Πάει καλά. Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε, και ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε και μια παιδαριώδη δικαιολογία για την απαράδεκτη (ν)τροπολογία του, δηλώνοντας άσχετος!


Όπως έγραψε το φιλοκυβερνητικό ΒΗΜΑ, «Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέκοψε δύο φορές τους βουλευτές και τους ευχαρίστησε για τη “συγκινητική στήριξή” τους. Τους είπε ότι δεν ήξερε πολύ καλά τη διαδικασία και ότι ακολούθησε συμβουλές υπηρεσιακών παραγόντων. “Δεν νομοθετώ δα και 45 χρόνια!” εξήγησε.» ( Δείτε εδώ) Αυτό βέβαια μου θυμίζει την παροιμία «πάρτον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου», αλλά ας το πάρει το ποτάμι.

Όμως ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί ποια συμφέροντα υπηρετούν αυτοί οι “υπηρεσιακοί παράγοντες” και σε ποιον λογοδοτούν για τα λάθη, τις παραλήψεις, τις ολιγωρίες και τις μα@@@ίες τους; Πάντως, οι έχοντες και κατέχοντες φαίνεται ότι πάντα έχουν την τύχη με το μέρος τους. Κάποια καλή “μάγισσα” τους προστατεύει, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία.


Κι ενώ θα περίμενε κανείς ο κ. Παπακωνσταντίνου να έχει ξυπνήσει μετά από το Βατερλό που υπέστη, όταν μάλιστα ο ίδιος είχε ομολογήσει ότι «Χάνουμε χρήματα. Από τον φόρο για τις γονικές παροχές χάνουμε 15 εκατ. ευρώ την εβδομάδα» , κι ενώ είχε γίνει εκτενής συζήτηση και είχε προβληθεί δεόντως από τα ΜΜΕ ότι το αφορολόγητο για πρώτη κατοικία έπρεπε να προσδιορίζεται με βάση την αξία και όχι τα τετραγωνικά της κατοικίας, βλέπω ότι στο κατεπείγον νομοσχέδιο αφήνει ανέπαφη τη σχετική ρύθμιση, διευκολύνοντας για μια ακόμη φορά τους έχοντες και κατέχοντες να συνεχίσουν το πάρτι! Το δις εξαμαρτείν βέβαια ουκ ανδρός σοφού. Στο χωριό μου έλεγαν σε τέτοιες περιπτώσεις: «Μα σπυρί μυαλό δεν έχει;»


Είναι όμως θέμα μυαλού ή σκοπιμότητας των “υπηρεσιακών παραγόντων” που συντάσσουν τα νομοσχέδια και κάνουν εισηγήσεις κατά τα καλά και συμφέροντα της κλίκας αυτών; Το χειρότερο ακόμη είναι ότι δεν είδα να καταδικάζεται αυτό από τον Τύπο. Απλά ανέφεραν την είδηση χωρίς σχόλια: «Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας αυτό παραμένει αμετάβλητο, δηλαδή 200 τετραγωνικά μέτρα ανεξαρτήτως αξίας για άγαμο-έγγαμο με δύο παιδιά, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου για μεταβίβαση πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.» (Πηγή.)

Παραμένει αμετάβλητο, λοιπόν, το αφορολόγητο, συνδεδεμένο μόνο με τα τετραγωνικά, όπως παραμένουν αμετάβλητες και οι αντικειμενικές αξίες μέχρις επιφοιτήσεως του “αγίου” πνεύματος! Δηλαδή ο “φτωχούλης” που αγοράζει πρώτη κατοικία 200 τετραγωνικών στη Βουλιαγμένη αξίας 1.500.000€ δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ φόρο, όπως και ο “πλούσιος” του Κερατσινίου που αγοράζει 200 τετραγωνικά αξίας το πολύ 350.000€.


Καταλάβατε τώρα γιατί κατάλαβα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από λεφτά; Έτσι λοιπόν, όσοι επρόκειτο να αγοράσουν ακριβά ακίνητα, θα επισπεύσουν τώρα, όπως βιάστηκαν οι άλλοι με τις γονικές παροχές, θα βιαστούν λέω να κάνουν αγορές για να προλάβουν πριν έρθει κάααποτε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνδέσει το αφορολόγητο όριο με την αξία που θα ανέβει λόγω και της κάααποτε αύξησης των αντικειμενικών αξιών!


Είναι να τραβάει κανείς τα μαλλιά του με αυτά που βλέπει να διαδραματίζονται μπροστά του. Θα μου πεις εγώ τι λόγο έχω να βιάζομαι; Μα ανησυχώ επειδή μας είπαν ότι βουλιάζουμε ντε… Και ανησυχώ γιατί τους βλέπω ν’ αυξάνουν τους φόρους σε είδη καθημερινής ανάγκης και να παγώνουν μισθούς και συντάξεις, απειλώντας να τις μειώσουν κιόλας. Ανησυχώ γιατί ο Λοβέρδος λέει ότι δεν υπάρχει σάλιο. Είναι να μην ανησυχήσω;


Αναμφίβολα, πάντως, κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, οι “ειδικοί” θα κάνουν το απολογισμό της νέας εθνικής χασούρας, όταν θα έχουν τα στατιστικά στοιχεία για το πόσα ακίνητα μέχρι 200 τετραγωνικά αγοράστηκαν εσπευσμένα σε ακριβές περιοχές και οι αγοραστές πλήρωσαν μηδενικό φόρο! Έστι είμαστε εμείς οι Έλληνες: πρωταθλητές στο να μετράμε χασούρες και ουραγοί στο να τις προλαμβάνουμε.


Συνοψίζοντας, με το καινούργιο κατεπείγον νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα χάσει έσοδα αντί να κερδίσει διότι για τους μικρομεσαίους που θα σπεύσουν να κάνουν γονικές παροχές και ν’ αγοράσουν ακίνητο για να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τα αφορολόγητα όρια έχουν αυξηθεί, κι έτσι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο έως μηδενικό. Βλέπετε η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η δυστοκία περί τα οικονομικά νομοσχέδια μας στοιχίζει πολλά σε έσοδα-οξυγόνο που έχει άμεση ανάγκη η χώρα.

Δείτε τώρα, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, το πάρτι που έγινε μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο. (Για το Νοέμβριο δε μας ενημέρωσαν):


«Στη ΔΟΥ Κηφισιάς τον Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 τον αντίστοιχο μήνα του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ.


Στη ΔΟΥ Ψυχικού τον ίδιο μήνα από 252 γονικές παροχές τον Δεκέμβριο του 2008 ανήλθαν σε 1.418 το 2009 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 1,5 εκατ. ευρώ σε 244,5 εκατ. ευρώ.


Στη ΔΟΥ Μυκόνου, από 20 γονικές παροχές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008, τον αντίστοιχο μήνα του 2009 διενεργήθηκαν 161 με αξίες 1 εκατ. ευρώ και 23,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.


Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Όλοι οι παραπάνω έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι ο φορολογικός συντελεστής ήταν πολύ χαμηλός και αμετάβλητος ανεξαρτήτως του ύψους της περιουσίας.»(πηγή)

Αυτά για το σπουδαιογελοίον των οικονομικών μέτρων, και διηγώντας τα να κλαις… Για πληρέστερη ενημέρωση για το οικονομικό και νομοθετικό ΧΑΟΣ, δείτε εδώ.

Άργε νάρθει κείνη η μέρα,
Κι ήταν όλα σκοτεινά,
Γιατί τάσκιαζε η βλακεία,
Και τα πλάκωνε η υπνηλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου