Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Δύο απαντήσεις στο “Βήμα” για την ιθαγένεια των μεταναστών

Το Βήμα ακολουθεί την αθλιότητα των Νέων με εξαιρετικά μονομερές άρθρο για την δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr:

Διαδικτυακή επίθεση έχουν εξαπολύσει φορείς μισαλλόδοξων και ακροδεξιών απόψεων κατά του νομοσχεδίου το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνική ένταξη χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. Ηλεκτρονικά μηνύματα που αποπνέουν ρατσισμό και εθνικιστικό μένος εισβάλλουν συντονισμένα εδώ και δύο ημέρες στον ιστότοπο όπου αναπτύσσεται η δημόσια διαβούλευση.

Η σελίδα του υπουργείου βομβαρδίζεται από υπέρμαχους της καθαρότητας της φυλής και των ελληνολάγνων DΝΑ οι οποίοι μιλούν για επιχείρηση αλλοίωσης του έθνους μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που ορίζει ότι τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια.

Δύο απαντήσεις στο άθλιο άρθρο του Βήματος:

Παρατήρηση 1η: Γιατί είστε τόσο μονομερείς; Γιατί δαιμονοποιείτε την άποψη των πολιτών που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο; Νομίζετε πως τα νομοσχέδια πρέπει να αναρτώνται στο opengov μόνο για να χειροκροτούνται; Τί μισαλλόδοξο, ρατσιστικό, εθνικιστικό, και ακροδεξιό βρίσκετε στο εξής σχόλιο μου:

Οι εντελώς διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται, η πλήρης άγνοια αυτών που ισχύουν στο Εξωτερικό, αυτών που ισχύουν τώρα στην Ελλάδα, και αυτών που θα ισχύσουν εάν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, η αδυναμία κατανόησης ακόμα και απλών όρων, η ασάφεια για τον αριθμό των ανθρώπων που θα πολιτογραφηθούν, όλα αυτά συνηγορούν στην ανάγκη για μακρύ και ενδελεχή δημόσιο διάλογο.

Ας μη μείνουμε σε συναισθηματισμούς και επιδερμική προσέγγιση των προβληματών. Ας γίνει προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για το συνολικό πρόβλημα, ας δούμε το μεταναστευτικό τόσο αξιακά, όσο και τεχνοκρατικά, κι ας καθορίσουμε διαδικασίες από τη στιγμή που ένας υποψήφιος θα μπαίνει στο Ελληνικό προξενείο για να ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα, μέχρι τη στιγμή που θα ορκίζεται (αν τα καταφέρει) πολίτης.

Όχι βεβιασμένες κινήσεις!

Συμφωνώ πως το ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει προεκλογικά τις προθέσεις του. Αλλά ας παραδεχτεί πως δεν εξελέγη χάρη στις θέσεις του για την πολιτογράφηση των μεταναστών, ούτε η κοινή γνώμη στην Ελλάδα πληροφορήθηκε ποτέ τις λεπτομέρειες και επιπτώσεις του προγράμματος του σε αυτό το θέμα.

Γιατί να μείνουμε σε επιφανειακές αναλύσεις και μελοδραματισμούς των ΜΜΕ; Ας κάνουμε ένα βαθύ και λεπτομερειακό διάλογο και ας θέσουμε τις όποιες αποφάσεις σε ένα δημοψήφισμα μαζί με τις Δημοτικές κι ας αποφασίσει ο λαός αν τις δέχεται ή όχι.

Θεωρείτε πως είναι κακό πράγμα το να ζητάει κάποιος ενημέρωση, διάλογο, και δημοψήφισμα;



Αν θέλετε να λέγεστε δημοσιογράφoι μάθετε τουλάχιστον πως ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι αμερόληπτος να μεταφέρει γεγονότα και να παρουσιάζει τις διαφορετικές απόψεις. Μάλλον έχετε μπερδέψει την έννοια του δημοσιογράφου με αυτή του προπαγανδιστή…
Παρατήρηση 2η: Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ έρχεται να ανατρέψει τον Κώδικα Ιθαγένειας που υπερψήφισε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το 2004! Άρα -με το παράλογο σκεπτικό σας- οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν μισαλλόδοξοι, ακροδεξιοί και ρατσιστές το 2004, ενώ τώρα δεν είναι.


Το κίνημα των πολιτών δεν στέκεται σε συναισθηματισμούς, παραμερίζει την προπαγάνδα και ζητάει ενημέρωση, ορθολογισμό, διάλογο, παρουσίαση επιχειρημάτων, διαμόρφωση και σύνθεση προτάσεων, και έγκριση/απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης από το λαό με δημοψήφισμα! Τί πιο δημοκρατικό από αυτό αντιπροτείνετε;
Kι ύστερα ορισμένοι παραπονιούνται για την απαξίωση του τύπου.

Πόσα φύλλα πωλούσε η συγκεκριμένη εφημερίδα πριν από 6 χρόνια και πόσα τώρα;
http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_465.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου