Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Η Άννα διάλεξε μετά από "γαλάζια" συνέντευξη τον αγράμματο που είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία!!!... Ήταν βέβαια μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ...

http://dexiextrem.blogspot.com/2010/01/blog-post_8757.htmlΧωρίς προσόντα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης
Είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία, αφού δεν διέθετε μεταπτυχιακό και διδακτορικό!

Αναξιοκρατική η επιλογή του προϊσταμένου εκπαίδευσης στην Κρήτη!

Καταπέλτης η καταγγελία (ως τον πρωθυπουργό) του αιρετού στο ΑΠΥΣΠΕ

Τριγμούς στο χώρο της εκπαίδευσης φέρνει η καταγγελία του αιρετού στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, κ. Ζαχαρία Καψαλάκη, για τη διαδικασία επιλογής του νέου περιφερειακού διευθυντή Κρήτης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το βιογραφικό του επιλεγέντος διευθυντή, κ. Απόστολου Κλινάκη, ήταν το χειρότερο από τεσσάρων συνυποψήφιών του που φαινόταν να αποτελούν φαβορί.

Μάλιστα, ο κ. Καψαλάκης υποστηρίζει πως το όνομα του κ. Κλινάκη δεν ήταν αρχικά στις λίστες με τους εκπαιδευτικούς που επρόκειτο να περάσουν από συνέντευξη με την ίδια την υπουργό Παιδείας, καθώς είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία αφού δεν είχε τα επιστημονικά στοιχεία. Δεν διέθετε ούτε μεταπτυχιακό αλλά ούτε και διδακτορικό σε αντίθεση με τους άλλους υποψήφιους που τα διέθεταν.

Ο κ. Καψαλάκης ήδη από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και ανακοινώθηκαν οι νέοι διευθυντές, έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Η «Π» επικοινώνησε χθες με τον κ. Κλινάκη, ο οποίος δήλωσε πως «δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο».

Η καταγγελία

Στο κείμενο της καταγγελίας του, ο κ. Καψαλάκης αναφέρεται αρχικά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή των νέων διευθυντών.

Στη συνέχεια υποστηρίζει πως «Επειδή υπήρχε πληροφόρηση με τον ένα ή άλλο τρόπο, μάθαμε ότι για την Περιφέρεια Κρήτης είχαν επιλεγεί τέσσερις συνάδελφοι. Δυο δάσκαλοι (Ζαχαρίας Καψαλάκης και Κυριακή Τσικαλάκη) και δυο καθηγητές (Μανόλης Κριτσωτάκης και Μανούσος Μαραγκάκης). Τα στοιχεία αυτά δε δέχονται διάψευση, καθώς η επιτροπή που έκανε την επιλογή, πέρα από το σύνολο του βιογραφικού, του κάθε υποψηφίου, εργάστηκε με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, που διέθετε το βιογραφικό. Έτσι οι δυο υποψήφιοι διέθεταν διδακτορικά (Καψαλάκης – Κριτσωτάκης) και οι δύο μεταπτυχιακά (Τσικαλάκη – Μαραγκάκης).

Ακολούθησε η διαδικασία της συνέντευξης από την ίδια την Υπουργό Παιδείας, που όμως ο πίνακας των προκριθέντων, είχε …ελαφρώς αλλάξει. Συγκεκριμένα κλήθηκαν για συνέντευξη στις 30 Δεκεμβρίου οι Μαραγκάκης, Κριτσωτάκης και …Κλινάκης, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου ο Καψαλάκης.»

Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο σημείο ορισμένοι εκπαιδευτικοί από το Ηράκλειο λένε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Καψαλάκης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε και ποια πρόσωπα επελέγησαν.

Στη συνέχεια της καταγγελίας, γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση των ονομάτων των νέων διευθυντών, όπου ο κ. Καψαλάκης αναφέρει «Το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα (7 Ιανουαρίου) και διαβάζοντας το βιογραφικό του ορισθέντος ως Περιφερειακού Διευθυντή συναδέλφου, έστειλα σκληρή επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου με την οποία κατήγγειλα τη διαδικασία. Με άλλη επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, την έθεσα προ των ευθυνών της, καθώς με τις ενέργειες της είχε εμπράκτως αμφισβητήσει τη διαδικασία επιλογής.

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την καταγγελία μου και απάντηση δεν πήρα και επειδή ο αναβρασμός στα σχολεία της Κρήτης Α/θμιας και Β/θμιας είναι έντονος για το τι έγινε στ’ αλήθεια και επειδή οι πιέσεις από συναδέλφους συνεχίζονται σε μένα να τοποθετηθώ, προχωρώ στη σημερινή ενημέρωση.

Τώρα για το «πολιτικό» του θέματος, συνάδελφοι:

Η θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι πολιτική θέση και είναι στη δικαιοδοσία της κάθε κυβέρνησης να ορίζει τα άτομα που θεωρεί κατάλληλα για την κάλυψή της με τις διαδικασίες που αυτή επιλέγει.

Για τη συγκεκριμένη θέση όμως, έγινε πολύς ντόρος για αξιοκρατία, διαφάνεια, κ.λ.π., κάτι όμως – που όπως δείχνει η διαδικασία - ΔΕΝ τηρήθηκε.

Στην Κρήτη τελικά για μένα και πολλούς άλλους συναδέλφους από τις επαφές που έχω, έγινε ορισμός Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και όχι επιλογή.

Τώρα στην ουσία του θέματος, δηλαδή αν η τοποθέτηση του συγκεκριμένου συναδέλφου είναι αποτέλεσμα διαδικασιών ή και παρεμβάσεων, το συμπέρασμα δικό σας.

Εγώ ζητώ δημόσια, αφού μιλάμε για διαδικασία με αξιοκρατία και διαφάνεια, για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για άλλες σχέσεις κράτους – πολίτη, να αναρτηθούν αμέσως στο διαδίκτυο οι ηλεκτρονικές φόρμες με τα πλήρη βιογραφικά όλων των υποψηφίων που συμμετείχαν στη διαδικασία. Έτσι, θα μπορούν, χωρίς τις δικές μας ενημερώσεις, οι συνάδελφοι να δουν τελικά ποιοι διεκδίκησαν τη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή και ποιος τελικά επελέγη.

Και κάτι τελευταίο: Γιατί από το βιογραφικό του επιλεγέντος συναδέλφου Κλινάκη, απουσιάζει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο; Ότι δηλαδή είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ! Γιατί άραγε το έκρυψε το Υπουργείο Παιδείας;

Συνάδελφοι

Για μένα καταστρατηγήθηκε η διαδικασία επιλογής Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης από την ίδια την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, η οποία έδειξε με τη στάση της, την πρακτική της και τη συμπεριφορά της, ότι ναρκοθετεί και υποσκάπτει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και βάζει τρικλοποδιές στο δρόμο της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, που επέλεξε για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα, στο βωμό προσωπικών και πολιτικών της σκοπιμοτήτων.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έστειλα με ηλεκτρονικό μήνυμα τις ευχές μου στον ορισμένο από την κ. Διαμαντοπούλου Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και του ευχήθηκα καλή θητεία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να πετύχει στο έργο του, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παλινωδίες. Είναι αξιόλογος συνδικαλιστής, δοκιμάστηκε σε δύσκολες εποχές και μπορεί να τα καταφέρει.

Ζήσαμε στην εκπαίδευση τις μέρες της Νέας Δημοκρατίας. Ζήσαμε και καταγγείλαμε γεγονότα και πρακτικές που έφεραν χρόνια πίσω τον τόπο και την εκπαίδευση. Ζήσαμε γεγονότα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης με τους αλήστου μνήμης Περιφερειακούς Διευθυντές Κρήτης Αρκάδιο Σπανουδάκη και Λήδα Ζαμπετάκη. Η στάση μου ήταν ξεκάθαρα αποτυπωμένη όλα αυτά τα χρόνια.

Τώρα, για να πάμε από τον ορισμό στην επιλογή Περιφερειακού Διευθυντής Εκπαίδευσης θα πρέπει να περάσουν ακόμη αρκετά χρόνια, ενώ θα περάσουν μάλλον πολύ περισσότερα για να πάμε στην άμεση εκλογή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης (αιρετού) από την κοινή βάση του κλάδου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δε γνωρίζω όμως συνάδελφοι, πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν ακόμη για να απαλλαγεί ο τόπος μας από τη γνωστή «εκπαιδευτική παράγκα» που «ρυθμίζει» τα εκπαιδευτικά θέματα του Νομού την τελευταία δεκαετία και που «φροντίζει» εκμεταλλευόμενη πολιτικές σχέσεις και φιλίες, να αφήνει στο περιθώριο άτομα που αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της και που έχουν γνώμη, άποψη και αξιοπρέπεια.

Ο αγώνας όλων μας για το δημόσιο σχολείο, για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας είναι αγώνας τιμής, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης! Ο υπέροχος αυτός αγώνας συνεχίζεται… χωρίς συμβιβασμούς και υποκλίσεις σε ανθρώπους που εδώ και αρκετά χρόνια ταυτίζονται μόνο με επιλογές προσωπικού χαρακτήρα.

Οι διαδικασίες που σήμερα προσπαθεί να επιβάλει ο καταξιωμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να δοκιμάζονται, αλλά κάποτε θα γίνουν αυτονόητες.

Εγώ, από τη θέση μου ως αιρετός θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες που εμπράκτως πρεσβεύει η παράταξη της ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ζαχαρίας Καψαλάκης

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης», καταλήγει η καταγγελία.

Οι συνυποψήφιοι

Στην καταγγελία γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων για τη θέση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης. Η «Π» ήρθε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δήλωσαν πως όπως κι αν έγινε η επιλογή, εκείνοι θα συνεχίσουν τη δική τους την πορεία.

Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακή Τσικαλάκη αναφέρει στην «Π» πως «σέβομαι απόλυτα το διορισμό του νέου περιφερειακού διευθυντή, την επιλογή του υπουργείου Παιδείας. Αν έγινε αξιοκρατικά και σύμφωνα με τις εξαγγελίες, είναι ένα ζήτημα. Όλοι μας είμαστε γνωστοί στην τοπική κοινωνία κι εμείς και η δράση μας. Έχω ήδη ευχηθεί καλή δύναμη στο νέο περιφερειακό διευθυντή. Ο καθένας έχει την προσωπική του διαδρομή. Πάντα πιστεύω πως το αύριο είναι μια άλλη μέρα. Προχωρώ στη ζωή μου και υπηρετώ την εκπαίδευση με ήθος και αξιοπρέπεια, αυτό έμαθα στη ζωή μου, να βαδίζω προς το φως».

Ο κ. Μανώλης Κριτσωτάκης δε θέλησε να κάνει καμία ανακοίνωση χθες, επιφυλάχθηκε, όμως, για τις επόμενες κινήσεις του. Σχετικά με τις αναφορές που γίνονται στο όνομά του και τη συμμετοχή στη διαδικασία είπε ότι είναι αληθείς.

Ο κ. Μανούσος Μαραγκάκης, ο οποίος πέρασε από τη διαδικασία της συνέντευξης, δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποια καταγγελία ή ένσταση. Σε δηλώσεις του στην «Π» αναφέρει, μεταξύ άλλων «Η απόφαση είναι σεβαστή. Αποτελεί μια πολιτική επιλογή. Εύχομαι στο νέο περιφερειακό διευθυντή καλή θητεία και να έχει δημιουργικό έργο. Προσωπικά, η διαδικασία μου αφήνει μια πικρία, κυρίως μετά την προσωπική συνέντευξη. Εκτιμώ ότι δεν αξιολογήθηκαν σωστά τα στοιχεία του βιογραφικού μου, ειδικά με τη νέα προοπτική του υπουργείου για τη δια βίου μάθηση. Προχωράμε μπροστά προσφέροντας πάντα τις υπηρεσίας μας στις μαθήτριες και τους μαθητές».
..........

ΠΗΓΗ: patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου